انواع کنتورهای مکانیکی

کنتور آب سرعتی

قطعه تشخیص دهنده در این کنتورها، توربین و یا پروانه ای است که با عبور آب گردش دارد و بعد از آن، این گردش به جعبه دنده و شمارنده کنتور منتقل می شود که میزان حجم آبی که عبور داده می شود را تعیین و سپس نشان می دهد. کنتورهای سرعتی نیز در دو نوع تک افشانه و چند افشانه وجود دارند.


کنتور آب حجمی

این نوع از کنتورها نیز بر اساس مقدار آب مشخصی که عبور داده می شوند حجم آب را به وسیله پیستون متحرک اندازه گیری می کنند و همچنین توسط جعبه دنده و یک سیستم شمارنده مقدار آن را نمایش می دهند. در سال های اخیر جهت افزایش دقت، تسریع و صرفه جویی در هزینه قرائت مقدار حجم آبی که از کنتور عبور داده می شود، به این کنتورها ادوات الکترونیکی اضافه کرده اند که همین افزودن ادوات نیز کارایی بسیار زیادی دارد. حال باید بگوییم که کنتورهای حجمی آب نیز بر اساس میزان دقتی که دارند به چهار کلاس زیر دسته بندی می شوند : – کنتورهای کلاس A : دقت این کنتورها بسیار ضعیف است. – کنتورهای کلاس B : دقت در این کنتورها سطح متوسطی دارد و معمولا کاربرد آن ها برای حجم های بین 30 الی 120 متر مکعب است. – کنتورهای کلاس C : دقت این کنتورها نسبتا خوب است و در محدوده بین 15 الی 22.5 لیتر مورد استفاده قرار می گیرند. کنتورهای خانگی نیز از همین نوع کلاس محسوب می شوند. – کنتورهای کلاس D : کارکرد کنتورهای این کلاس بسیار عالی است و دقت در این نوع بین محدوده 11.25 الی 17.25 می باشد.


کنتور آب تر

در این نوع از کنتورها نیز تمام اجزای موجود در آن ها با آب در تماس است و حتی در مواردی نیز، آب قسمت نمایشگر کنتور را احاطه می کند. شیشه نمایشگر این کنتورها پس از مدتی شفافیت اولیه خود را از دست می دهد به این دلیل که املاح آب در آن رسوب می کنند و در این صورت قرائت کنتور به مشکل می خورد. بنابراین در این شرایط، جرم گرفتگی که در قطعات پیش می آید یکی دیگر از مشکلات است که در این کنتورها رخ داده و بر همین اساس بیشتر تولیدکنندگان تمایلی جهت تولید این نوع از کنتورها از خود نشان نمی دهند. در برخی انواع این کنتورها، نمایشگر کنتور نیز با مایع مخصوصی پر می شود و به همین دلیل است که مشکل بخار گرفتگی نمایگشر در این کنتورها وجود ندارد و برای اینکه قرائت بهتر به آسانی انجام شود نیز شفافیت آن ها کامل است و در برخی انواع جهت قرائت بهتر، یک عدسی بزرگ کننده روی ارقام نشان دهنده مصرف نیز تعیبه و نصب گردیده است.

کنتور آب نیمه خشک

در این نوع کنتورها، سایر قسمت های کنتور به جز نمایشگر مانند جعبه دنده و جزء تشخیص دهنده، نیز با آب تماس مستقیم دارند.

کنتور آب خشک

در این نوع کنتورها، همه قسمت ها خشک هستند و هیچ ارتباطی با آب ندارند، اما قسمت تشخیص دهنده و محفظه نیز با آب در تماس هستند. در کنتورهایی که به صورت نیمه خشک هستند به دلیل اینکه اجزای داخلی کنتور تماس کمتری با آب دارند حساسیتی که به ذرات معلق احتمالی در آب شبکه توزیع وجود دارد بسیار کمتر است و همین حساسیت در کنتورهای نیمه خشک با توجه به تماس بیشتر آن ها با آب، بسیار بیشتر است. پارامترهایی که در رابطه با کنتورهای خشک می توان نام برد به صورت زیر است : – در مقایسه با انواع تر و نیمه خشک، حساسیت کمتر به ذرات معلقی که در آب وجود دارند. – آسیب پذیری در این نوع کمتر از شوکی است که در اثر عبور احتمالی هوای درون شبکه رخ می دهد. – نسبت به میدان های مغناطیسی خارجی حساسیت بالایی دارند. – عدم عملکرد درست و دقیق در زمان تغییر ناگهانی

کنتور آب ترکیبی

در شرایطی که اختلاف زیادی برای مصرف لحظه ای بین کمینه و بیشینه انشعابی وجود داشته باشد و این اختلاف نیز بر اساس زمان مصرف روز و شب باشد، جهت اندازه گیری مصرف های جزئی این انشعاب که یک کنتور بسیار بزرگ که قطر بزرگتر از یک اینچی دارد معمولا نمی تواند با دقت بالا و قابل قبول اندازه گیری کند، به همین دلیل است که از کنتوری که قطر کوچک و مناسب تری دارد، یک شیر خودکاری که مسیر جریان آب را بین دو کنتور بر حسب ورودی تغییر می دهد و در محفظه واحد نصب شده مورد استفاده قرار می گیرد. به این مجموعه ای که شرح دادیم کنتور آب ترکیبی می گویند.

Teh-admin
ارسال دیدگاه